Jordens dag 2021: bæredygtighed og forbrug
Jordens dag fejrede 50 års jubilæum den 22. april 2020, og mere end nogensinde er Jordens dag i år vigtig!
Her på Spendless fejrer vi det ved at sætte fokus på bæredygtighed og forbrug, og hvordan disse to sagtens kan gå hånd i hånd i et forbrugersamfund som det, vi lever i i Danmark.
Læs med her, og bliv klogere på, hvordan du kan fejre Jordens dag ved aktivt at ændre dine forbrugsvaner og blive en mere miljøbevidst forbruger.
Artiklen indeholder links til annoncører her på Spendless
Hvad er Jordens dag?
Jordens dag stammer oprindeligt fra USA og havde sin debut den 22. april for intet mindre end 50 år siden i 1970. Sidenhen er Jordens dag blevet fejret hvert år den samme dag, altså den 22. april.
Formålet med dagen er at gøre opmærksom på de miljøproblemer, der eksisterer over hele verden. På grund af dette vigtige budskab erklærede FN ved en resolution i 2009 dagen for en international mærkedag med navnet Den Internationale Moder Jord Dag.
Jordens dag i og uden for Danmark
I Danmark tog man de første initiativer til at fejre Jordens dag i 1980’erne, men det rodfæstede sig ikke helt. Man genoptog forsøget sidst i 1990’erne med større ihærdighed, og i dag er Jordens dag noget, som en del danskere kender til og pålægger betydning.
Konceptet er dog aldrig blevet lige så stort i Danmark, som det er i USA, hvor organisationen med det meget rammende navn Earth Day i særdeleshed har formået at skabe opmærksomhed omkring Jordens dag ved at afholde en lang række arrangementer med fokus på miljø og bæredygtighed.
Hvordan fejres Jordens dag?
Jordens dag fejres typisk med diverse arrangementer, der har til formål at skabe bevidsthed om miljømæssige tiltag samt give ideer til, hvordan du kan leve på en mere bæredygtig måde.
Denne artikel vil ære Jordens dag 2021 ved at give læserne en guide til, hvordan og hvor de blandt andet kan shoppe bæredygtigt tøj fremstillet af bæredygtige materialer.
For at sikre os, at vi alle er på samme bølgelængde, inden vi går i gang, tillader vi os lige at bruge lidt på helt kort at forklare, hvad bæredygtighed er.
Hvad er bæredygtighed?
Du har sikkert hørt ordet bæredygtighed blive brugt i alle mulige forskellige sammenhænge, eftersom ordet efterhånden optræder alle vegne. Og du har sikkert også fint styr på, at bæredygtighed i bund og grund handler om, at vi skal passe godt på kloden.
Skal vi gå lidt mere i detaljen, handler bæredygtighed om en udvikling, der foregår i vores samfund, uden at gå på kompromis med naturressourcer, naturen i sig selv, de økologiske kredsløb, folks sociale organisering, kulturelle tiltag eller økonomien.
FN definerer i den forbindelse bæredygtighed som “en udvikling, hvor oplevelsen af nulevende generationers behov ikke sker på bekostning af fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov”.
Bæredygtighed betyder altså med andre ord, at du skal leve på en måde, der ikke negativt påvirker de(n) næste generation(er)s fremtidsmuligheder.
Det vigtigste er selvfølgelig, at du forstår grundessensen af, hvad der ligger bag begrebet “bæredygtighed”, samt at du har styr på, hvilke muligheder du selv har for at blive mere bæredygtig i din dagligdag.
Sidstnævnte skal vi kigge nærmere på nedenfor.
Bæredygtighed og forbrug
Vi lever i Danmark i et forbrugersamfund, og vi bliver siden barnsben opdraget til forbrug. For at det ikke skal være løgn, er det meget normalt, at folk omkring os og måske endda dig selv tænker, at man er, hvad man køber.
Men hvis dine forbrugsvaner skal definere dig så meget, hvorfor så ikke begynde at lægge dem om og gøre dem mere bæredygtige? Her får du et par tips til, hvordan du aktivt kan tænke bæredygtighed ind i dine indkøb.
Bæredygtig personlig pleje
Der findes ikke nogen bedre form for selvforkælelse end at investere i personlig pleje. Og hvorfor ikke investere i personlig pleje fra et brand, der lægger vægt på økologi og bæredygtighed?
Hos Helseriet finder du et stort udvalg af grønne helseprodukter og organisk personlig pleje til fornuftige priser. Du finder alt fra kosttilskud, der kan give dig lidt ekstra overskud i hverdagen, og cremer, der kan afhjælpe tør hud og akne, til skønhedsprodukter, naturlig pleje og mirakelolier.
Økologi og bæredygtighed ligger fundamentet for, hvad Helseriet.dk står på. Derfor er deres varer fremstillet uden tilsætningsstoffer og sammensat af de bedste råvarer med mindst mulig påvirkning af miljøet.
Bæredygtigt tøj
Flere og flere tøjbrands begynder at lave bæredygtige kollektioner fremstillet af bæredygtige materialer, så du kan shoppe nyt tøj med god samvittighed.
Har du eksempelvis hørt om brandet Walk on Moons? Walk on Moons har en ukompliceret tilgang til bæredygtig mode. Brandet genanvender eksempelvis bomuld fra kasserede tekstilprodukter og reststoffer, som tekstilfabrikkerne har i overskud. Du kan læse mere om brandet og se deres tøj her .
En anden online webshop, der er kendt for deres bæredygtige tøj, er Bambustoej.dk, der sælger bæredygtigt bambustøj, dvs. tøj, der er produceret af svedtransporterende, åndbart og temperaturregulerende bambusmateriale. Her finder du tøj fremstillet af bambus til både mænd og kvinder.
Den sidste hjemmeside med økologisk og bæredygtigt tøj, vi vil nævne, er Ansos.dk , hvor du finder luksuriøst, men miljøbevidst baby- og børnetøj. Denne webshop henvender sig til forældre, der gerne vil klæde sine børn på i tøj, der ikke bare er behageligt, men også sundt for barnet og for miljøet.
Bæredygtige fødevarer
Hvis du gerne vil spise mere økologisk og bæredygtigt, er der hjælp at hente derude. Økologiske måltidskasser er nemlig en nem måde at blive introduceret til nye madvaner på, der både er sundere for dig selv og miljøet. På NemtMåltid.dk kan du se udvalget af økologiske måltidskasser.
En anden måde, hvorpå du kan få nogle sunde kostvaner, er ved at forsøge dig med eksempelvis “raw food” og “super food”. Hos Green Goddess webshop finder du masser af inspiration til en sund livsstil, der ud over raw og super food også omfatter økologisk hudpleje og bambus tøj. Du kan se deres aktuelle rabatkoder og tilbud her.
Formålet med denne artikel har været at vise dig, at du ikke helt behøver at ligge dit forbrug på hylden, for at blive en mere miljøbevidst borger, så længe du tænker bæredygtighed ind i dit forbrugsmønster – hvilket ovenstående ideer forhåbentligt har bevist, er muligt.
Hvis du kender til flere bæredygtige webshops, som du ønsker skal profileres på Spendless, så hint os på mail(snabela)spendless.dk